Home Filosofie
Even voorstellen
Filosofie
Portfolio
Contact
       
 

Sommige mensen zouden zich kunnen afvragen wat wordt bedoeld met het kopje ‘Filosofie’ op de website van een fotograaf. Welnu, onder het kopje ‘Filosofie’ wil ik graag aangeven wat voor mij de achterliggende drijfveren zijn om mij met fotografie bezig te houden, wat ik in mijn foto’s uit wil drukken, en hoe ik dat wil bereiken.

De twee belangrijkste aspecten waarom ik mij met fotografie bezig houd zijn enerzijds nieuwsgierigheid/interesse en anderzijds emotie. Al mijn gehele leven heb ik een grote nieuwsgierigheid/interesse aan de dag gelegd voor eigenlijk alles wat er maar te weten en te leren valt. Dit resulteerde in mijn scholingstraject dat loopt van atheneum, via een universitaire studie medische biologie, tot aan promotieonderzoek en post-doc werk in de embryologie. In tegenstelling tot wetenschap bedrijven, waarbij je heel intensief met een heel klein aspect van de wereld om je heen bezig bent, ben ik tot de ontdekking gekomen dat fotografie als middel voor mij veel geschikter is om zowel de diversiteit als de complexiteit van de maatschappij en de wereld te onderzoeken, vast te leggen en beter te begrijpen. Verder ben ik in de loop der jaren tot het inzicht gekomen dat leven emotie is, waarmee ik wil zeggen dat emoties, zowel positieve als negatieve, de belangrijkste drijfveren zijn die het menselijk handelen bepalen, en zodoende de basis vormen voor het menselijk leven.

In de fotografie komen voor mij beide aspecten, nieuwsgierigheid/interesse en emotie, samen. Dat wil zeggen dat ik door middel van fotografie enerzijds mijn nieuwsgierigheid/interesse kan bevredigen en anderzijds emoties kan vastleggen. Beide aspecten probeer ik in mijn foto’s tot uitdrukking te brengen.

Voor aanvang van iedere fotoshoot, of dit nu bijvoorbeeld een portret is, een gebouw of monument, of een voorwerp, verdiep ik mij in de achtergrond van hetgeen ik ga fotograferen en probeer dat in een bredere context te plaatsen. Zo heb ik bijvoorbeeld voor het fotograferen van mensen veel gehad aan de zogenaamde HBDI- en BSR-modellen, modellen (evt. hier te downloaden) uit de marketingwereld die bedoeld zijn om keuzen die consumenten maken modelmatig te analyseren en personen op grond van hun emoties te groeperen. Door goed te kijken naar mensen, en meer te weten over hun achtergrond, kun je hun ‘emotionele status’ beter vaststellen en deze proberen vast te leggen in een foto.

Ik hoop dat bovenstaande korte uitleg over de manier waarop ik fotografie benader u een idee geeft wat voor soort fotograaf ik ben. Tenslotte hoop ik dat u iets van bovenstaande filosofie in tenminste sommige van mijn foto’s terug zult kunnen zien.

 
 
Sitemap © Red Eye Photography 2009 Algemene voorwaarden